Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten
Villa-VonOsee-bei Starnberg-von-Philipp-Architekten

Villas | Von Osee | Infos

Between water and crystals

Towards the end of a park of an old villa above Lake Starnberg, the design of Villa von Osee is a modern yet harmonious counterpoint. A tailor-made home for a family with two sons and not to forget their dog.

Villas | Von Osee | Infos

On the rather narrow and elongated hillside property, architect Anna Philipp designed a building in the form of two L-angles set against each other to create two attractive but functionally very different exterior spaces.

On the one hand, an entrance courtyard is created which, with its wooden slats set on a shadow joint, provides protection from glimpses and at the same time gives all visitors a friendly welcome via the warm wooden surfaces. The water-bound entrance courtyard with a central tree forms a beautiful transition via its materiality, to the park of the stately villa, which from there completes the field of vision.

On the other hand, a sunny garden area extends southwards, towards Lake Starnberg and the mountain panorama of the Bavarian Alps that emerges on the horizon. This is bordered and protected by a striking wall running from north to south. A clear, simple wall element that dissolves in the course of a free rod construction.

Villas | Von Osee | Infos

The facade cladding with the elegant wooden slats seems to run through the glass entrance element of the foyer. The continuation of the warm wooden paneling in the interior of the house creates a flowing transition between the inside and the outside. Even a first panoramic view makes it clear that the interior architecture of Villa von Osee is characterised by a few selected materials and colours that are used throughout the building in a timeless way. Exposed concrete and wood, black and white, form a perfect background for the first highlight: a luminaire made of Swarovski crystal butterflies designed by Philipp Architekten, which hangs like a modern chandelier under a kidney-shaped black ceiling cutout in the style of the 1950s.

It was an explicit wish of the client that elements made of Swarovski crystals be integrated into the interior design in a modern, contemporary way. Another example can be found in the guest toilet. In addition to the simply black bathroom interior, the visitor finds himself in front of a sparkling wall surface studded with crystals and the "Glaciarium Rock" luminaire consisting of three robust XL crystals suspended in front of the mirror. Also on the way to the private retreat of the family on the upper floor, which leads over a simple straight staircase of exposed concrete framed by a white and a black wall, the three-part pole lamp "Voltaire", which was designed by the designer Frederikson Stallard for Swarovski, is astounding.

 

living space:360 m²  construction method: Holzrahmenbauweise